- beyhanylmzr
Yalın Altı Sigma Stratejik Yol Haritası
Kuruluşlar ile ilk tanışma ve yalın altı sigma nedir anlatımı sonrası, ilk soruları “nasıl bir yol izleyeceğiz” oluyor. Bu sorunun cevabı oldukça kritik, çünkü; kuruluşun nasıl bir faaliyetin içine girdiğini, yalın altı sigmanın sadece bir eğitim olmadığını görebilmesi çok önemlidir.
Örneğin, bir yeşil kuşak programı gündemde ise, aşağıdaki varsayımlar dikkate alındığında;
10 kişi yeşil kuşak eğitimi alacak diye kabul edersek, her bir yeşil kuşak için bir ekip oluşturmalıyız. Bu durumda, her ekip en azından 3 kişiden oluşur, 30 ekip üyesi, her projenin yönetim kademesinden bir sahibi olması gerektiğinden, 10 yönetici, proje çıktılarını onaylayacak finans/ maliyet muhasebe sorumlusu 1 kişi, kuruluş içerisinde yalın altı sigma faaliyetlerini yaygınlaştırma, proje seçimi, yönetime raporlama sorumluluğu için 1 şampiyon, ve en önemlisi yalın altı sigma çalışmasını isteyen, destekleyen, sorgulayan, motive eden 1 lider, topladığımızda 50+ kişi faaliyetin başarıya ulaşması için görev ve sorumluluk alıyor. Eğitim ve proje danışmalıkları yaklaşık 4 ay sürüyor. Faydalar bazen ilk aydan itibaren, bazen de, 3-4 aydan itibaren görülmeye başlıyor.
Yukarıdaki ifadeler en az detayda açıklanmıştır. Bu durumda, kuruluşun izleyeceği yolu şema haline getirdiğimizde, aşağıdaki gibi döngüsel faaliyetler ortaya çıkmaktadır.

Yol haritasını özetlersek; kuruluş yalın altı sigmayı öncelikle verimlilik artışı ve iyileştirme aracı olarak benimsemelidir. Sonrasında; firmada mevcut durum analizi yapılarak, süreç performanslarından, hedeflere ulaşma verilerinden, müşteri şikayetlerinden, uygunsuzluk, sapma raporlarından v.s. yararlanarak proje fırsatları belirlenmelidir. Proje fırsatları listelendikten sonra, firmaya özel değerlendirme kriterleri ( müşteri için önemi, karlılık, başarılabilme, iş güvenliği, v.s. ) dikkate alınarak, önemliden daha az önemliye doğru sıralanır ve eğitim alacak kişi sayısı kadar proje seçilir. Seçilen proje fırsatları, eğitim alacak kişilerin yetkinlikleri, bölümleri v.s. birlikte incelenir ve doğru kişiye doğru proje verilir. Her bir proje için ekip üyeleri belirlenir. Yalın altı sigma yeşil kuşak eğitimi başlar ve eğitim 3-4 ay devam ederken, projeler de eğitimle paralel olarak ilerler. Projelerin faydaları yönetime periyodik olarak sunulur ve görüşleri alınır. Projeler yaklaşık 6-8 ay içerisinde finans/muhasebe sorumlusunun parasal onayı, yönetimin onayı, proje sahiplerinin onayı alınarak kapatılır ve bu faaliyetler yeni proje fırsatlarının belirlenmesi aşamasından itibaren yeniden başlar ve döngüsel olarak devam eder.
Beyhan Yılmazer
Endüstri Mühendisi
Yalın Altı Sigma Usta Kara Kuşak